- 24. december 2020
- by Christian Svane
- 0 Synes godt om
- 0 / 5
- Sværhed: Let
-
Set555
En hverdagsklassiker, som bare skal være en del af pensum i madkundskab.
En ret, som de fleste børn er vokset op med.
En god billig ret, som kan laves til familien eller den fattige studerende. Altså den periode, som skoleeleverne går i møde – og de næste 10 år frem.
Madkundskabsmæssigt er der masser af forskellige teknikker i retten, og det er en overkommelig ret. Og så smager det bare fantastisk. Stegning, kogning, opbagning. Og så kan/skal der findes et tilbehør til retten, da det ellers bare bliver kød og ris.
Jeg bruger boller i karry til en undervisningsgang på 7. årgang, hvor vi ser nærmere på hjemmelavet mad versus færdiglavet. Eleverne laver denne. Jeg prøver at købe nogle færdigretter. Vi sammenligner.
Boller i karry
Christian SvaneIngredienser
Bollerne
- 400-500 g svine- og kalvefars
- 1 løg
- 2 spsk mælk
- 1 æg
- 2 spsk hvedemel
- ½ tsk salt og peber
- 1 liter vand
- 2 svine- eller grøntsagsbouillonterninger
Karryen
- 3 spsk smør
- 2 tsk karry (smag evt. til med lidt mere)
- ½ tsk stødt spidskommen
- 3 spsk hvedemel
- Lidt salt og peber
Sådan gør du
Bollerne
- Riv eller snit løget fint.
- Kom løg, fars, mælk, salt, peber og æg og rør godt rundt.
- Kom hvedemel i farsen. Røre, røre, røre. Du vil gerne have en fast fars. Så det kan ske, at du lige skal give farsen en smule mere mel, hvis den er meget lind/"flydende".
- Smid noget plastikfolie over skålen med farsen, og sæt den i køleskabet i 15-30 minutter (afhængigt af hvad tiden tillader i undervisning). Så bliver den mere fast og krydderierne smager mere igennem.
- Kom 1 liter vand og 2 bouillonterninger i en gryde med låg. Bring i kog og opløs terningerne. Skru komfuret ned på middelvarme, når det koger.
- Dyp en spiseske i et glas vand (se billede nedenunder) og form som en frikadelle med en spiseske. Kom kødbollerne i gryden.
- Kødbollerne skal simre i ca. 8-10 minutter til de er godt faste.
- Mens kødbollerne tilbereder, kan du gøre karrysaucen klar.
Karryen
- Mål alle dine ingredienser af og stil dem ved siden af komfuret.
- Smelt smør ved middel varme i en gryde.
- Når smørret syder og bruser, tilsættes karry og spidskommen. Rør rundt i et minut, hvor vi “brænder” karryen af = udvikler smag.
- Tilsæt mel i og pisk sammen med piskeris. Det vil tykne og blive til en tyk pandekagedej-ish-konsistens.
- Nu tilsætter du langsomt noget bouillonen fra gryden med kødbollerne (= masser af smag!), mens du pisker videre med piskeriset.
- Saucen vil tykne og nu er det mest et spørgsmål om, hvor tyk din sauce skal være. Hvis saucen virker tynd, skal den lige have lov at koge op. Hvis den virker tyk, skal der tilsættes mere væske.
Ris & tilbehør
Til boller i karry følger der selvfølgelig en røvfuld ris. Men hvordan koger man ris?
Det bedste råd er at kigge på rispakken, da kogetiden er meget varierende fra rissort til rissort og mærke.
Hvilket tilbehør skal vi have til boller i karry? Det er jo op til den enkelte.
En god gang revet gulerod med rosiner og lidt citronsaft er en klassiker i min familie. Men et alternativt sidekick til boller i karry kunne også sagtens være en nem grøntsagsblanding fra fryseren. Dem skal man altså ikke kimse af!
Velbekomme.